Versenyek

Regisztráció

Hadak Útja Kupa IV. 2018.

Időpont: 2018. szeptember 1.

Szeretettel hívunk minden kedves érdeklődőt a IV. Hadak Útja Kupa lovas versenyre!

Emlékeztetőül tavaly 102 induló és közel 500 néző tisztelte meg egyesületünket jelenlétével. Több szponzor, köztük a Decathlon, a Style Lovas Webáruház és a Rakosmezejetap.hu Zrt. biztosította az ajándékokat, így senki nem ment haza üres kézzel.

A verseny reggel 9-től kezdődik, de korán reggeltől, sőt előző estétől várjuk szeretettel a messzebbről érkező lovasokat.

Helyszín: 2117 Isaszeg, Külterület, Agárpálya melletti lovarda. http://www.lovagoljvelunk.hu/kapcsolat

A verseny nevezési díja: 2500ft (a nevezési díj tartalmaz zsíros kenyeret lilahagymával.)

Nevezni az oldal tetején lévő piros feliratú Regisztráció szóra kattintva lehet.

A nevezés határideje: 2018. augusztus 30.

Néhány szó az idei verseny legfontosabb újdonságairól:

Legfontosabb változás, hogy az egész verseny a Working Equitation mintájára épül ami a funkcionális lovaglást helyezi előtérbe. Szeretnénk minden érdeklődőnek javasolni, hogy nézzen utána az interneten a Working Equitation Hungary honlapján www.wehun.hu oldalon, ahol az akadályok is részletesen magyarázva vannak. Fontos továbbá, hogy kategóriánként megvan szabva a jármód, amitől eltérni nem szabad!

Ezen a versenyen sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk a stílusra mint az előző években. A bírók szép harmonikus lovaglásokat szeretnének látni.

 6 kategóriában nevezhetnek a versenyzők, az előző évekhez hasonlóan három a kisebbeknek Magonc, Csemete és Palánta, és három a nagyobbak és a felnőttek részére, itt korosztályonkénti bontás is lesz, Gyakorló, Haladó és Tapasztalt.

Ez utóbbiaknál a három korosztály 12 éves korig kicsi, 13-17 évesig ifi és 18 év felett pedig felnőtt.

Kategóriák részletezve:

Magonc A pálya azonos a Csemete és a Palánta kategória pályájával, itt a jármód a lépés, és a lovasokat oktatóik vezetik végig mind a hat akadályon. Fontos! Időkorlát ugyan nincs, de tempós lépést szeretnénk.

Csemete Jármód ÜTEMES lépés! A lovas mind a hat akadályt segítség nélkül, önállóan teljesíti.

Palánta Jármód ÜGETÉS! A lovas a hat akadályt ügetésben teljesíti.

A Gyakorló, Haladó kategóriákban összesen 13 akadály szerepel, míg a Tapasztaltban 14. Az oldallépés rúd fölött csak itt van!

Gyakorló Jármód az ügetés. Ugró akadály nincs a pályán, valamint nem lesz oldal és hátra léptetés.

Haladó Jármód ügetés és vágta. 2 db 50-60 cm-es ugró akadály lesz és a hátra léptetés is szerepelni fog az akadályok között.

Tapasztalt Jármód ügetés és vágta. 2 db 50-60 cm-es ugró akadály, valamint hátra léptetés L alakban és oldalra léptetés is fog szerepelni a feladatok között.

Akadályok (Az akadályok részletesen megtekinthetőek a www.wehun.hu oldalon!)

Két hordó (Magonc, Csemete és Palánta kategóriában.)

 Az akadály két, egymástól 6 méteres távolságra állított hordóból áll.

 (A távolságot a hordók középpontjától mérjék.) A ló és lovas az akadálykapukon átlovagolva először a jobb oldali hordót egy 6 méter átmérőjű kiskörrel megkerüli. A kiskör befejezésénél a két hordó közötti középponton a lovas kezet vált, és egy újabb kiskört lovagol a bal hordó körül bal kézen. A bal kézen lovagolt kiskör végén a lovas újból átlovagol a hordók között és elhagyja az akadályt.

Egyszerű szlalom (Mind a hat kategóriában.)

Az akadály legalább négy darab rúdból áll, amelyeket függőlegesen állítottak bele a tartójukba, - nem a talajba szúrtak -, és két egymástól 6 méter távolságra levő egyenes sorba rendeztek.

Az akadály kezdete és vége a rudak rendjéből egyértelműen következik. Minden egyes irányváltás során a lovasnak is másik kézre kell lovagolnia. Vágtában az adott ív irányának megfelelő kézre kell lovagolni. A kézváltás a rudak közti középvonalon történjen.

A rúd kézbevétele a hordóból (Mind a hat kategóriában.)

A lovas a kategóriában elvárt jármódban megközelíti a rudat tartó hordót, és kiveszi belőle a rudat. A jármódnak folyamatosnak kell maradnia folyamatos és ütemének zavartalannak, a ló nem ijedhet vagy ugorhat meg a rúd kézbevétele közben.

Kizárással jár, ha a rudat nem sikerül felvenni, vagy a lovas felveszi, de leejti, és nem tudja ismét kézbe venni. Amennyiben a hordó feldől, azt fel kell állítani, ha ez nem sikerül, az kizárással jár.

A gyűrű felvétele (Mind a hat kategóriában.)

A bika megközelítése a kategóriának megfelelő jármódban történik. A gyűrű felvétele bármelyik jármódban megpróbálható. A nagyjából 15 centiméteres átmérőjű gyűrűbe kell betalálni a rúd végével, és felvenni azt.

A gyűrű tartója különféle formájú lehet, és különböző magasságban lehet.

Ha nem sikerül felvenni a gyűrűt, a versenyző pontot veszít.

A csengő (Mind a hat kategóriában, a Tapasztaltban L alakban kell hátra léptetni.)

Az akadály két, nagyjából 4 méter hosszú a földre fektetett rúdból áll. A rudak közti ösvény 1,5 méter széles.

Az ösvény végén egy nagyjából 2 méteres magasságba állított csengő található.

A piros és fehér jelzések között lépésben kell átlovagolni, belépni az ösvényre egészen a végéig. A lovas megszólaltatja a csengőt, és hátralépésben kilovagol a rudak közül, amíg a ló első lábai is elhagyják a piros és fehér jelzéseket.

A rudak és az akadály egyéb részei helyettesíthetők a díjlovagló négyszöget határoló négyszögelemekkel. Az ösvény a Tapasztalt kategóriában „L” alakban lesz felépítve.

Kancsó (Mind a hat kategóriában.)

Az akadályt egy magában álló hordó alkotja, amelyen egy folyadékkal teli kancsó található.

A lovas megközelíti a hordót a kategóriának megfelelő jármódban, a feje fölé emeli a kancsót, majd ismét visszaállítja azt a hordóra.

Pohár áthelyezése (Mind a hat kategóriában.)

Két rúd, amely egymástól 1,2 méterre van elhelyezve. Az egyik rúd tetejére egy pohár van ráhelyezve, amit a lovasnak át kell helyeznie a másik rúd tetejére. A rudak dönthetőek, ha az akadály lovaglása közben valamelyik eldől, a lovasnak vissza kell állítania a helyére, mielőtt a pályát folytatná.

A lovas az akadály kapuinál felveszi a lovat lépésbe, majd pontosan a két rúd között megállítja, úgy hogy a rudakat kb. a ló vállainak vonalába essen. A lónak mozdulatlanul kell állnia, mialatt a lovas áthelyezi a poharat, majd rögtön a kategóriájának megfelelő jármódban kell elindulnia a lovas jelzéseire. A bírók nézik mennyire van önbizalma a lónak bemenni a rudak közé, szeretik látni a tiszta átmeneteket, és a ló nyugodt mozdulatlanságát a folyamat során. A durva segítségadások hibapontot jelentenek.

Három hordó (Gyakorló, Haladó és Tapasztalt kategóriában.)

Három hordó akadály három, egyenlő oldalú háromszög alakban elhelyezett hordóból áll. A háromszög oldalai (a hordók közepétől mérve) 6 méter hosszúak legyenek.

A lovas az akadálypálya tervében megadott irányból lovagol a hordók közé. Először a jobb kezére kerüli meg a hordót, és ráfordul a következő hordóra miközben a hordók közti képzelt vonalon kézváltást lovagol. Ezután ráfordul az utolsó hordóra, a második és a harmadik hordó közti képzeletbeli vonalon is lovagol egy kézváltást, és az utolsó hordó körül lovagol egy teljes kiskört. Az akadályt azon a ponton kell elhagyni, ahol a gyakorlat kezdődött.

Dupla szlalom (Gyakorló, Haladó és Tapasztalt kategóriában.)

Egymással párhuzamos vonalban felállított rudak közötti szlalom. Az akadály hét darab rúdból áll, amelyeket függőlegesen állítottak bele a tartójukba, - nem a talajba szúrtak -, és két egymástól 6 méter távolságra levő sorba rendeztek.

Az egyik sor négy rúdból (1.,3.,5.,7.) áll, a rudak között távolság 9 méter. A másik sor három rúdból (2.,4.,6.) áll, a rudak között távolság 9 méter.

Híd (Gyakorló, Haladó és Tapasztalt kategóriában.)

Az akadály legyen legalább 2 méter hosszú, 1,2 méter széles és legfeljebb 50 centiméter magas.

Kapu (Gyakorló, Haladó és Tapasztalt kategóriában.)

A fából készült kapu 2 méter széles. Zárható akasztó van rajta, ami lóhátról könnyen elérhető. Az akadálypálya vonalvezetésétől függően a kapu jobbról vagy balról is nyílhat. A gyorsasági pályán a kapuszárnyat kötél helyettesíti.

A ló 90°-os szögben érkezik az akadályhoz, előtte egy lóhosszal a lovas felveszi lépésbe a lovat. A lovas a lovat a kapuval párhuzamba állítja (jobb vagy bal irányba, a kapu nyitása szerint). A lovas a jobb kezével nyitja ki a kaput, és anélkül, hogy elengedné, átlovagol rajta. Amikor a ló teljes teste már a kapu másik oldalán van, a lovas a kapu bezárásához egy vagy kép hátralépést kérhet. Az akasztó ki és bezárása során a lónak mindvégig a kapuval párhuzamosan, nyugodtan kell állnia. Ha a kapu végül csukva van, a lovas egy lóhossznyit lépésben lovagol a kapura merőleges irányba, majd elindítja a lovat ügetésbe, vagy vágtába.
A feladat elvégzése közben a lovas nem engedheti el a kaput. A kapu elengedése hibaponttal jár.

A rúd lerakása a hordóba (Gyakorló, Haladó és Tapasztalt kategóriában.)

Az akadály azonos a rúd felvétele akadályban leírtakkal, azzal a különbséggel, hogy itt a rudat bele kell állítani a tartóba.

Ha a hordó a rúd visszaállítása során eldől, vagy ha a rúd bár hozzáért a hordó aljához, kiesik belőle,a lovasnak a lóról leszállva kell felállítania a hordót, újból visszaülnie a nyeregbe, és a rudat a lóról a hordóba helyeznie.

Kizárással jár, ha a lovas a rudat nem a lóról állítja a hordóba.

A hordó feldöntése visszaállítás nélkül ugyancsak kizárással jár.

Ponyva (Gyakorló, Haladó és Tapasztalt kategóriában.)

Ezt az akadályt a nehézsége miatt lépésben kell teljesíteni, de a ló ellenkezése nélkül. Az akadály hossza legalább 3 méter, szélessége legalább 2 méter legyen.

Oldallépés rúd fölött (Csak a Tapasztalt kategóriában)

Az akadály két, nagyjából 4 méter hosszú, a földre fektetett gerendából áll.

A lovas először a rúdra egyenesen állítja a lovat, majd a rúd előtt kicsivel befordítja a ló hátulját. Az akadályt úgy kell teljesíteni, hogy a rúd végig maradjon a ló első és hátsó lábai között, és azt a ló ne is érintse meg.

Ha a ló előre vagy hátrafelé átlép a rúdon, a lovasnak vissza kell állítania a kívánt pozícióba a rúd fölé. Az akadály egynél több, egymás folytatásaként lefektetett rúdból is állhat.

FONTOS ezen a versenyen mindenkinek egyszer van lehetősége rajthoz állni a "Fair Play" nevében! Nem szeretnék azt, hogy lovasok valós tudás szintjüknél alacsonyabb kategóriában induljon.

Várunk téged is, versenyzőnek, nézőnek, amit szeretnél, dönts és gyere, nem fogod megbánni, érdekes és izgalmas verseny lesz, nagyszerű programok, értékes nyeremények várnak rád.

Hadak Útja Lovas Sportegyesület Isaszeg Gál-Csekeő Dorottya 06-70-577-9071